top afbeelding Nazar

Theorie

Theorie-examen:

Het theorie-examen voor de personenauto duurt ongeveer 45 minuten, inclusief de toelichting. Je moet ongeveer 30 minuten voor aanvang van het examen aanwezig zijn. Het examen bestaat uit ja/nee vragen, meerkeuze vragen, vragen waar je zelf een getal in moet vullen, en vragen over hoe je zou handelen in bepaalde verkeerssituaties (gevaarherkenning).

Het Theorie-examen bestaat uit 3 onderdelen:

  1. 25 vragen over gevaarherkenning.
  2. 30 vragen over verkeersregels.
  3. 10 vragen over verkeersinzicht.

Gevaarherkenning

De vragen over gevaarherkenning beantwoord je door aan te geven wat je in bijvoorbeeld onderstaande situaties zou doen:

  1. Remmen (dat wil zeggen flink snelheid verminderen of zelfs stoppen).
  2. Gas loslaten (dat wil zeggen extra attent zijn en voorbereid zijn op een andere gedragskeuze).
  3. Of niets (dat wil zeggen gewoon door blijven rijden met dezelfde snelheid).

Voor iedere vraag heb je ongeveer 8 seconden de tijd. Dat lijkt weinig, maar in het echte verkeer moet je vaak nog sneller beslissen wat je doet.

Verkeersregels

Natuurlijk moet je weten wat de regels in het verkeer zijn. Je zult immers de borden en andere tekens in het verkeer moeten begrijpen. Je kennis van de verkeersregels wordt in dit onderdeel getoetst.

Verkeersinzicht

Bij de vragen over verkeersinzicht gaat het niet zozeer over wat er in de wet geregeld is. Het gaat hier vooral om wat verstandig en veilig is om te doen in verschillende situaties. Een voorbeeld: De vragen worden gesteld aan de hand van verkeerssituaties die je op een grote tv-monitor ziet. Je moet je dan voorstellen dat jij de bestuurder van het CBR-voertuig bent.

Eigen verklaring invullen

Als je een rijexamen wilt aanvragen, moet je altijd eerst een eigen verklaring invullen. Hierop staan vragen over je lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Als je één of meer van de tien vragen op deze verklaring met 'ja' moet beantwoorden, raden wij aan om eerst een informatie-eigen verklaring in te vullen en op te sturen. Dit is een eigen verklaring waarop je in de rechterbovenhoek 'Info' moet schrijven. Het is verstandig om de 'informatie-eigen verklaring' op te sturen vóórdat je met rijlessen begint. Het CBR neemt je aanvraag dan alvast in behandeling.

Een eigen verklaring insturen is ook aan te raden als tijdens de rijopleiding bepaalde problemen steeds terugkomen. Bijvoorbeeld problemen met de stuurvastheid of een vertraagde reactie op verkeerssituaties. Soms is het een gevolg van oogafwijkingen of andere stoornissen die niet direct zichtbaar zijn. De aanpassingsdeskundige, die ook op dat gebied veel ervaring heeft, kan onderzoeken of er een oplossing voor deze problemen te vinden is. De eigen verklaring is bij ons verkrijgbaar, bij de gemeente en bij het CBR. Deze stuur je vervolgens op naar het CBR.